jueves, 11 de diciembre de 2008

Una llibreta damunt la sorra

[gentilesa de la Míriam]


Has vist mai el mar enfadat? Repicant ona contra ona, morint-se de ràbia vora els teus peus, a la sorra? Digues, ¿has vist mai morir els teus mals quan una onada t'engoleix?

Jo sí. Jo he fet més que tot això, jo he sigut això. He sigut la onada que s'enfada, he sigut la ràbia que mor a la sorra, jo he mort i esclatat en mil trossets cridant al mar. Sí, cridant fins a esgotar la veu, cridant tot allò que em feia tenir mal de panxa.

Has fet mai alguna bogeria? Digues, has fet mai alguna bogeria? Però una bogeria de les de debò, una bogeria sense cap ni peus ni forma que s'hi assembli i que et fa sentir el rei del món?

Jo he deixat caure l'estilogràfica sobre la sorra (freda), tacada amb restes de tinta del color de la sang. Jo m'he endinsat al mar vestida només de pors i de mals. I jo m'hi he volgut quedar, perquè al mar, a l'hivern, s'hi està calent. Però jo n'he sortit, despullada de mals i de pors, ja només amb un vestit de mar que encara avui m'embolcalla, que encara avui no he gosat treure'm.

Jo he recollit l'estilogràfica, ja enterrada a la sorra freda, l'he netejat amb aigua de mar, i des de llavors que ja no hi queden restes de tinta del color de la sang, ni pors ni mals, i la tinta que en raja és clara i salada, com l'aigua de mar, i escriu paraules clares i salades, com l'aigua de mar.

Jo he fet una bogeria sense cap ni peus ni forma que s'hi assembli.

Jo he mort a la platja quan l'última onada m'ha pres l'ànima. I ara torno a ser un full en blanc, a punt perquè algú estreni estilogràfica i hi dibuixi o hi escrigui alguna cosa ben bonica, gens semblant al que hi havia abans.

Hi ha una noia arraulida, estirada a la sorra de la platja. No té més abric que el borrissol eriçat que li cobreix el cos. Tremola, potser de fred, potser d epor, potser de tot. I canta alguna cosa, molt fluixet, quasi ni se sent. Potser, de fet, només parla, potser només recita alguna cosa que se sap de memòria, potser tan sols és l'últim sospir d'algú que tenia por de viure. Però té els ulls oberts, buits, però oberts, i aguanta, tremolosa, una estilogràfica que raja tinta vermella, sobre una llibreta de pàgines blanques.

Jo m'he estirat a la sorra després d'haver-me enfrontat a un exèrcit d'onades, després d'haver sigut mil vegades arrossegada mar endins i mil vegades escopida, altre cop, a la sorra. Jo m'he arraulit damunt la sorra de la platja, taralejant una cançó de bressol a les petxines més petites, a cau d'orella, deixant que l'aire fred --gelat-- del 10 de desembre m'eixugués l'última gota de ràbia, fins que tan sols m'ha cobert una roba fina, teixida amb grans de sorra i sal --i sol--.

Digues, fada del mar, tu que m'ho has pres tot, has fet mai una bogeria així? Potser t'hauràs atrevit a encarar-te a la mort, però jo he aconseguit vèncer-la, jo no m'hi he lliurat com vas fer tu, perquè jo sóc Gina, som Gina i el mar, i no ens fondrem mai en un de sol; Gina podrà veure el mar, però mai el serà.

4 comentarios:

  1. No sé si serveix d'alguna cosa que ho digui jo però, és brutal, acollonant, és el millor que has escrit mai!!!

    ResponderEliminar
  2. vaja, veig que m'has trobat per aquí a la xarxa...!

    Fa dies que rellegeixo tot el que he escrit aquests últims anys i no m'agrada res. Merci, de debò.

    ResponderEliminar
  3. Gisela! Sóc la Patrícia, res que m'has animat a fer un blog. No serà com el teu, per què t'haig de dir que m'han encantat els contes i m'estimo a la Gina :O en serio, ho fas molt bé. Ànims i a seguir escribint!

    ResponderEliminar
  4. Sí! s'encomana això de l'insomni ! i com hauràs pogut veure, està inspirat en tu !! (Inconscientment perquè aquest text el vaig escriure a 4t!) Guarrilla que no em repons el mòbil, ja et val eh! Cuida't! t'estimo :)

    ResponderEliminar

No són contes, no és una novel·la, no sé ben bé què és, ni qui és Gina, però de nit m'explica coses i jo te les explico a tu.